3D PRİNTER BASKI SIRANIZDA EN ÇOK GÖZLENEN PROBLEMLERDEN BİRİ OLAN TABLAYA YAPIŞMA PROBLEMİ İLE İLGİLİ HOCAMIZIN YAZDIĞI DEĞERLİ İPUÇLARI
Arucad Creative Arts &Desing University
Industrial Design Department
Assist.Prof. H.Mustafa AKKAYA
Arkadaşlar ilk olarak hangi tür, hangi marka olursa olsun malzeme eğer tablaya yapışmıyorsa bu sizin bir şeyleri yanlış yaptığınızı gösterir. Özellikle baskı tablasındaki yüzey perdahı tutunmayı engeller, plastik tutunmak için pütürlü yüzey sever. Eğer el ayarınız iyiyse 80 kumluk bir zımparayla dairesel ovalayarak yüzeye bir iki tur zımpara atın.Tutunma kolaylaşacaktır(abartmadan tabiki).
Benim tavsiyelerim:
a) Eğer baskılar arası biraz zaman varsa örneğin bir gün sonra yada tabla soğuduktan bir süre sonra tekrar baskı yapacaksanız ilk olarak tabla kalibrasyonu yapınız. Isınan malzeme cam da olsa genleşir ve gözle göremeyeceğiniz konkav bir hal alır.Tekrar kalibre etmeniz 5 dakikanızı alır, üşenmeyin.
b) Feeder ayarlarınız. Filamente giriş yönünden örneğin 30 mm işaret koyun,cd kalemi diye satılan permanent mürekkepli kalemler iyi iş görür.Printer nozzle'ı ısındıktan sonra 30 mm filament yollayın, eğer işaretin olduğu yerde sonlanıyorsa sorun yok.Değilse ayar yapmalısınız.
c)Baskı öncesi gcode oluştururken, -none,brim yada raft gibi- seçenekler var.Baskının durumuna göre bir tanesini seçin.Brim benim tercihim.5mm brim seçerim genelde.
d)Arkadaşlar baskı tablası ısısı malzeme ile doğru orantılıdır. Üreticinin tavsiyesine uyun. Benim tavsiyem baskı komutu vermeden önce ABS yada PLA için preheat-ön ısınma yapın, beş dakika kadar ısınmış olarak beklesin.
e) Pla genelde yapışır ama abs'de sorun yaşanır. Arkadaşlar ABS direkt olarak cam yüzeye yapışmaz. Seçenekleriniz:
1.ABS juice: kavanoza asetonu koyun,içine supportlardan yada kalan filamentlerden atık absleri doldurun,kavanozun kapağını kapatın.İşlemi hızlandırmak için saç kurutma makinesiyle ısıtın.Bir süre sonra abs eriyik hale geçecektir.Oluşan o sıvıyı tablaya bir fırça yada her hangi bir şey yardımıyla sürün.
2.Saç spreyi: En ucuz olanı alın, tüm yüzeye bir kaç kez sıkın, defalarca baskı alırsınız.
3.Ağaç tutkalını sulandırın örneğin 2 ölçü tutkal 1 ölçü su.Direk sürün tablaya
4.Buildtak. Paran varsa iyi çözümdür.
5.Kapton bant.Ben önermem ama iyi iş de yapar.
6. Mavi bant:Zaman kaybı, Pla için evet ama ABS için risklidir.
Baskı sırasında özellikle ABS kullanıyorsanız, printerınızın baskıya üfleyen fanını kapatın ve mümkünse hava sirkülasyonu olmasın.Printer karkası kapalı olursa çatlamaların önüne geçersiniz.
Printerda filamentin kalitesi yapışmasıyla ölçülmez. Bu saçmalık bizim memleketteki cehaletin ürünüdür. Filament kalitesi malzemenin öngörülen çapı, içeriği ve baskı sonrası mukavemetiyle ölçülür. Örneğin filament çapı eğer öngörülenden fazlaysa tıkanıklık, az ise transparan yüzey etkisi gösterir.Geri dönüşümden gelen malzeme her zaman kötü kalitededir. Üzgünüm ama şu ana kadar denediğim bir çok yerli marka geri dönüşümden ürün üretiyor. Yanan her madde karbon üretir, bu karbon eklemlenir ve maddenin yapısalını bozar. Abs mukavemet anlamında en fazla 3 kez geri dönüşüm yapabilir ve her seferde kendi özelliklerinden yitirir. Bu durumu hangi marka olursa olsun özellikle siyah filamentte test edin, siyah filament geri dönüşümde en çok kullanılan plastikleri içerir, çünkü pigmente az gereksinim duyar. Abs filamenti alın ve elinize kırmaya çalışın, eğer çubuk kraker gibi çabucak çıtır çıtır kırılıyorsa bu kesinlikle geri dönüşüm ürünüdür ve kalitesizdir. Pla ise üretim bağlamında abs den daha maliyetlidir. Bir çok "uyanık üretici" bunu iki şeklide yapıyor. Ya abs ürettikten sonra üretim kazanını temizlemiyor ve gelen pla'lar abs karışımlı oluyor ya da direkt olarak PLA hammaddeyi ucuzlatmak için ABS ile karışık olarak satıyor. Elinizdeki PLA eğer normal ısı değerlerinin üzerinde erime eğiliminde ise kesinlikle abs ile karışıktır.
PLA+ yada ABS+ diye bir şey yok. Eğer varsa içinde ne var diye sorun! Ben kullandım şahane yok şu marka bilmem ne diyen cahillerden uzak durun.Teknik iş, teknik açıklama getirir!
Son olarak üretim tarihine ve ambalajına bakın. Uzun süredir rafta ise tercih etmeyin, içinde nem önleyici yoksa yada ambalajsızsa asla almayın
Benim ABG kullanmamın nedeni bu arkadaşlar. ColorFabb kullanıyordum uzun süredir.Bence kalite anlamında arada hiç fark yok. Ben hobi olarak değil, çalışan mekanizmalarda kullanıyorum, benim için mukavemet önemli. Ayrıca son bir şey yerli üreticileri destekleyelim. Paramız boş yere dışarıya gitmesin, ülkemizin buna ihtiyacı var.
Not:
Gcode start sekmesine G1 F225 E10 eklerseniz baskıya başlamadan önce 10 mm filament akıtır, bu ilk katman öncesi nozzle kontrolü de sağlar.
Arucad Creative Arts &Desing University
Industrial Design Department
Assist.Prof. H.Mustafa AKKAYA